Tietoa hoidoista ja käsittelyistä.

Hoidan erilaisia kiputiloja ja lihaksiin sekä hermostoon liittyviä ongelmia. Hoidot koostuvat faskiakäsittelyistä, sähkölaser-akupunktioista, elektroterapioista ja erilaisista hierontatekniikoista, joista alla enemmän tietoa. Voit varata aikasi joko ajanvarauskalenterin kautta tai olemalla suoraan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse.

Faskiakäsittely

Faskiasta puhutaan paljon erilaisten kuntoutusmenetelmien yhteydessä. Ja toki aihe onkin erittäin mielenkiintoinen sen vaikuttavuuden kannalta moniin vaivoihimme. Faskiakäsittely perustuu tutkittuihin tietoihin, joita jatkuvasti seuraten ja opiskellen pysyn ajan tasalla ja mieluummin vähän edelläkin. Faskiakäsittelyssä on käytössä kaksi päätyyppiä; linjakeskeinen ja pistekeskeinen. Parhaimman hoitotuloksen saa, kun käyttää kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita. Yhdellä sanalla kuvattuna faskia on kalvo. Faskia muodostuu erilaisista soluista ja säikeistä sidekudosrakenteeksi sisältäen kollageenia, elastiinia, retikuliinia sekä solun ulkoista väliainetta. Luissa, rustoissa ja nivelissä faskia on paksuinta. Sidekudosrakenteita ja toiminnallisia sidekudosketjuja on kaikkialla kehossamme yhdistäen, rajaten, stabiloiden luut, lihakset, hermot, verisuonet ja elimet. Osa ketjuista kulkee vinottain kehon toiselta puolelta toiselle tai kiertää kehoa spiraalinomaisesti. Faskia yhdistää koko kehoa loputtomana "hämähäkin verkostona". Rajoittunut tila jossakin kohdassa vaikuttaa koko verkkoon aiheuttaen jännityksiä useissa rakenteissa. Faskiaverkko peittää lihaksia ja jokaista lihassolua sekä lihassolukimppua. Voi sanoa, että faskia antaa kehollemme muodon. Faskia vaikuttaa koko kehon toimintoihin.
Faskiat jaetaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Faskiat ovat hyvin hermotettuja, jolloin ne aistivat helposti myös kivun. Pinnallinen faskia toimii ulkoärsykkeiden vastaanottajana ja mekaanisena vaimentimena sekä auttaa ihon liukumista syvän faskian päällä. Syvä faskia on yhteydessä jänteisiin, luukalvoon sekä nivelsiteisiin. Se aistii pinnallista faskiaa vielä paremmin mm. kivun. Aistimukset ovat tehokkaampia kuin silmän ja korvan aistimukset yhteensä. Auttavat aistimaan ja koordinoimaan hyvin liikettä. Myofaskiat ovat pitkiä lihasten ja faskioiden ketjuja, joita kulkee eri kerroksissa lomittain ja ne välittävät voimaa tasaisesti kehoon. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy esim. arpikudoksen, trauman, asentovirheen, vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voiman tuotto selvästi heikentyä. Liikerajoitus ilmenee kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Esimerkkinä: jalkaterän liikerajotteisuus, jolloin nilkan sisäkierto heikkenee. Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.
Faskioiden liukuminen toistensa suhteen on riippuvainen hyaluronihaposta, jota on kollageenikerrosten, faskian ja lihasten välissä. Käsittelyllä, joka aiheuttaa lämpöä, saadaan hyalyronihappo imemään itseensä lisää nestettä toimiakseen normaalisti, jolloin liukuminen lisääntyy. Kosteutus poistaa jännitystä sidekudoksessa ja korjaa verkoston kautta liikerajoitetta ko. faskiaketjun alueella. Faskiaketjujen ollessa tasapainossa, sidekudoksissa ei ole kipuja eikä jännitteitäkään. Perinteisessä hieronnassa hierotaan vain lihas. Lihas kyllä rentoutuu, mutta faskia jää jännittyneeksi. Tuolloin myös virheasento palautuu nopeasti takaisin, joka aiheuttaa mm. ryhtivikoja ja vähitellen monenlaisia kehon toimintahäiriöitä. Myöskään lihasrelaksant-voiteet eivät vaikuta faskiaan, vaan pelkästään lihakseen. Faskiakireydet eivät näy Rtg- eikä MRI-kuvissa. Ne näkyvät virheasennoissa ja liikeradoissa sekä tuntuvat kiristyksinä, kipuina ja puutumisina.

  • Kysellään senhetkiset kivut, vammahistoria, perintötekijät, liikuntaharrastukset, työ, sairaudet, ym.
  • Seuraavaksi tehdään tapauksen vaatimat liiketestit ja seurataan mahdollisia toimintahäiriöitä.
  • Palpoimalla tunnustellaan lihaskalvorakenteita ja etsitään kipupisteet.
  • Seuraavaksi tehdään tapauksen vaatimat liiketestit ja seurataan mahdollisia toimintahäiriöitä.

Kun kivun aiheuttaja on löytynyt, aloitetaan käsittely käyttämällä tilanteeseen sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita, osittain linja- ja pistekäsittelyä. Käsittelyn johdosta sidekudoksen hyaluronihappo sitoo nestettä ja liukkaus palautuu. Tällöin lihasten ja nivelten liikkuvuushäiriö korjautuu ja voimantuotto palautuu tai jopa paranee entisestään. Asiakkaan vaiva helpottuu normaalisti heti. Käsittelyarkuutta voi ilmetä 1-2 vrk, joka kuuluu asiaan ja on ns. hyvää kipua. Käsittely uusitaan tarvittaessa.


Hoitojen aikana asiakkaan toiveiden mukaiset tuotteet.

Tuotteisiin kuuluvat myös hajusteettomat öljyt ja näitä on mahdollista ostaa myös kotiin joko verkkokaupasta tai toimipisteiltä.

HIERONTA

Hieronta sisältää alkuhaastattelun ja alkututkimukset ongelmien selvittämiseksi, jolloin kohdistetaan tehokas hieronta ongelma-alueelle. Tarvittaessa käytetään kylmää, lämpöä, sähköa tai valoklusteria kipujen lievitykseen esihoitona. Hieronta kohdistetaan tehokkaasti ongelmakohtiin, jolloin saadaan jännitykset poistumaan lihaksista ja lopputulokseksi tulee erinomaisen rentoutunut olotila.

Hieronnan fysiologiset vaikutukset


Vaikutus ihoon

Hieronnan mekaaninen vaikutus ihon ylimpiin kerroksiin aiheuttaa hiki- ja talirauhasten laskutiehyeiden suuaukkojen avautumista. Tämä yhdessä lisääntyneen paikallisen verenkierron kanssa lisää hien ja talin eritystä jonkin verran. Hieronnalla on mekaanisia vaikutuksia myös ihon eräisiin soluihin. Jo melko kevyt ihon mekaaninen puristelu aiheuttaa solujen vaikuttavien aineiden vapautumista ympäristöönsä. Näillä aineilla (histamiini, serotoniini ym.) on paikallinen verisuonia laajentava vaikutus. Hieronnalla voi parantaa arpikudoksen muovautumista ja estää arven kiinnittymisä ihon alaisiin kudoksiin. Hieronnan vaikutuksesta iho irtautuu alustasta ja arvet tulevat pehmeämmiksi ja vaaleammaksi normalisoituneen verenkierron takia. Usein arvet näyttävät heikentyneen verenkierron takia sinertäviltä.

Vaikutus kipuun

Hieronnan kipua poistava vaikutus on yhtä monimutkaisesti selitettävissä kuin akupunktiossakin. Ns. porttikontrolliteoria on eräs akupunktion käyttämistä teorioista ja sopii käytettäväksi myös hieronnassa. Porttikontrolliteorian mukaan kipuimpulssit estetään aikaansaamalla tuntoimpulsseja, jotka kulkevat paksuissa ja nopeissa hermosäikeissä. Hieronnan kipua poistava vaikutus voidaan osoittaa yksinkertaisella neulakokeella. Selkään pistetään neulalla, joka tuottaa kipua. Hieronnan jälkeen koe uusitaan ja kipu tuntuu lievemmältä. Akupunktion kivunpoistoa koskevissa tutkimuksissa on selvitelty paljon endorfiinien, enkefaliinien ja ym. kivun välitykseen ja kokemiseen liittyvien aineiden toimintaa. Näiden samojen aineiden voidaan katsoa liittyvän myös hieronnan kipua poistaviin vaikutuksiin.

Vaikutus verenkiertoon

Valtimoiden toimintaan hieronnalla on epäsuora vaikutus. Valtimoissa veri virtaa sydämestä hiussuoniin päin. Laskimoiden suhteen asia on yksinkertaisempi. Laskimot muistuttavat pehmeitä nesteen täyttämiä putkia. Jos niitä painellaan ulkopuolisella voimalla, niin niissä oleva veri liikkuu sivelyn suuntaan edellyttäen, ettei läpät estä kulkua johonkin tiettyyn suuntaan. Laskimoiden läppäsysteemi mahdollistaa veren virtauksen periaatteessa vain yhteen suuntaan. Laskimoiden sisällä olevaa verta siis voidaan hieronnalla vauhdittaa kohti sydäntä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että hierotun kohdan verenkierto lisääntyy joksikin aikaa. Selitys on, että hieronta vapauttaa kudoksista histamiinia ja siten aukaisee sulkeutuneita hiussuonia kudoksessa, erityisesti lihaksessa.

Hieronnan ansiosta tapahtuu paikallisen verenkierron suhteen seuraavaa:

Sopivan kevyt hieronta rentouttaa verisuonten sileää lihasta, josta seuraa hiussuonten laajeneminen, verenkierto lisääntyy ja syntyy paikallinen verentungos.

Voimakas hieronta ärsyttää verisuonten supistajahermoja, hiussuonet supistuvat ja verenkierron nopeus pienenee, joka johtaa paikallisen kudoksen verenkierron pienenemiseen.

Liian voimakas hieronta aiheuttaa paikallista turvotusta ja estää jonkin verran lymfakiertoa. Turvotus on kuitenkin ohimenevä. Histamiinin vapautuminen lisää verisuonen seinämän läpäisevyyttä alueella ja siten saa aikaiseksi turvotuksen. Tämän takia hieronta ei saa olla liian voimakastakaan.

Sopivissa olosuhteissa hieronnalla voidaan saada samanlainen paikallisen verenkierron lisääntyminen kuin esim. harjoituksella saadaan. Siksi hieronta nopeuttaa lihaksen palautumista harjoittelun jälkeen.

Vaikutus imunesteeseen

Useat ihmis- ja eläintutkimukset ovat osoittaneet, että hieronta nopeuttaa suuresti lymfan kulkua. Jos hierottava raaja nostetaan kohoasentoon, lymfan kulku nopeutuu. Halvaantuneissa kehon kohdissa, erityisesti raajoissa, kertyy kudoksiin kudosnestettä ja lymfaa. Tutkimuksissa, joissa on vertailtu erilaisia hoitoja turvotuksen vähentämiseksi, on hieronta osoittautunut tehokkaaksi hoidoksi. On kehitetty myös erityinen pelkästään lymfasuoniin keskittyvä hierontamenetelmä eli lymfahieronta.

Vaikutus hermoihin

Ihmisen kehon hermoihin on hieronnalla huomattavia vaikutuksia. Kireät lihakset saavat hermon verenkierron heikkenemään vastapaineen takia. Tällöin hermon aineenvaihdunta heikkenee ja saa aikaiseksi puutumista kyseisen hermon alueella. Kehossa on useita kohtia, jossa lihas voi puristaa hermoa. Esim. piriformis-lihas voi painaa iscias-hermoa ja aiheuttaa tuntopuutoksia jalassa. Hieronnan rauhoittava vaikutus on yleisesti tunnettu asia. Parasympaattisen hermoston toiminta nousee ja vastaavasti sympaattinen hermosto rauhoittuu. Tässä toiminnassa kehon hyvän olon hormooneilla on oma mekanisminsa vapauttamassa esim. endorfiineja.

Vaikutus lihaskudokseen

Hieronnalla tiedetään olevan suuri joukko lihaskudokseen kohdistuvia edullisia vaikutuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hieronta ei lisää lihasvoimaa, mutta hieronnalla on kuitenkin epäsuora merkitys lihasvoiman lisäämisessä. Työ ja harjoitukset saattavat aiheuttaa lihaksen kiristymistä ja kovettumista. Siksi jumissa oleva lihas ei ota harjoitusta toivotulla tavalla vastaan. Hieronnalla on todettu voitavan aikaansaada lihaksen rentoutumista. Trigger-pisteiden käsittely on hyvä esimerkki siitä, kuinka hieronnalla saadaan laukaistua lihasjännitystä. Tämä on erittäin tärkeä seikka hoidettaessa tiettyjä työperäisiä ja urheilun aiheuttamia rasituksia.

Hieronnan psykologiset vaikutukset

Hieronta koetaan usein miellyttävänä ja rentouttavana hoitona. Vain hyvin harvat ihmiset eivät pidä hieronnasta. Tällöinkin kysymyksessä on lähinnä hoitajan taitamattomuus tai hoidettavan ennakkoluulo/asenne hierontaa kohtaan.

Hieronnan aikana potilas saa hoitajan jakamattoman huomion osakseen. Tähän liittyy miellyttävä kosketusaistimus, joka lähes poikkeuksetta luo läheisen ja luottamuksellisen hoitosuhteen potilaan ja hoitajan välille. Potilas rohkaistuu usein kertomaan huolistaan ja ongelmistaan, millä jo sinänsä saattaa olla psyykkisesti rentouttava vaikutus. Hieronnan aikana potilas saattaa kertoa myös sairautensa taustasta asioita, joita hän on pitänyt liian vähäpätöisinä kerrottavaksi lääkärille, mutta joilla voi olla merkitystä sairauden määrittelyn ja etenkin hoidon kannalta.

Endorfiinien ja serotoniinien vapautuminen vaikuttavat hyvin mielialaan.



Hoitoja voi jatkaa myös kotona omilla punavalolaitteilla. 

Lue lisää Innoluxin punavalolaitteista ja osta omasi verkkokaupasta.

SÄHKÖLASER-AKUPUNKTIO (MSF-KUNTOUTUS)

Usein vain pelkkään hierontaan tuleminen johtaa myös laajempaan Msf-hoitoon, koska hieronnan alkututkimuksessa ja keskustelussa hieronnan aikana löytyy muitakin vaivoja, joihin asiakas kaipaa apua. Toki yhä useammat asiakkaat tulevat hakemaan apua suoraan Msf-kuntoutuksesta. Teen myös ilmaisia 15 minuutin tutkimuksia vaivojen aiheuttajien todentamiseksi msf-tutkimuksella. Kysy lisää.

Mitä Msf-kuntoutus on?

Msf on lyhennys sanoista "Mäkelän sähköfysiologinen kuntoutusmenetelmä". Tämä kuntoutusmenetelmä perustuu 70-luvulla alkaneeseen Prof. Reijo Mäkelän aloittamaan ja hänen tyttärensä Prof. Anu Mäkelän jatkamaan ja edelleen kehittämään tutkimustyöhön ja sen sovellutuksiin.
Hoidon aikana akupunktiopisteitä stimuloidaan "kynällä", josta tulee hoitavaa, low-level tyyppistä pehmytlaseria ja matalataajuista sähkövirtaa sekä käytetään erilaisia valoklustereita suoraan kudokseen. Hoito on osoittautunut ylivoimaiseksi eri ärsytystapojen vertailussa akupunktiossa. Hoitomuotoa on kutsuttu joissakin tieteellisissä piireissä vuosisatamme yhdeksi suurista lääketieteellisistä saavutuksista. Tärkeätä osaa hoidoissa näyttelevät myös ravinto-oppi, vitamiinit ja hivenaineet sekä niiden kokonaisvaltainen käyttö. Asiakkaat kokevat hoitotapahtuman miellyttäväksi, helpoksi ja tehokkaaksi.

Msf-kuntoutuksessa pyritään selvittämään vaivojen perussyitä ja sitä kautta pääsemään hyviin hoitotuloksiin. Eri akupunktiopisteiden sähköisen vastuksen mittaamisella on tärkeä merkitys perussyiden löytämiselle. Sähkövirta kulkee ihmiskehon läpi, joka taas vaikuttaa kaikkien solujen toimintaan. Msf-testauksella, joka suoritetaan ensimmäisella hoitokerralla, tutkitaan sisäelimien kunto. Testi paljastaa hyvin herkästi poikkeavuudet eri elimien toiminnassa. Jo varhaisessa vaiheessa toimintahäiriöt huomataan ja näin voidaan ennaltaehkäistä sairauden puhkeaminen. Tuntemalla sairauden tai vaivan perussyy, voidaan sähköimpulssi ohjata haluttuun kehon osaan akupunktiopisteen kautta.

Mm. korvalehdessä sijaitsee akupunktiopisteet kaikille elimille ja kehon osille. Nämä näyttävät, onko jonkin rauhasen toiminta normaalia vai ei. Ruokavaliossakin voi olla korjaamisen varaa.


Msf-kuntoutuksen etuja

• Hoidossa ei käytetä neuloja, laitteen kynää käytetään ainoastaan ihon pinnalla.
• Hoito on erittäin tarkka, koska Elaps-laite ilmoittaa, milloin kynä on täsmälleen akupunktiopisteessä. Tämä perustuu siihen, että akupunktiopisteillä on alhainen sähköinen vastus.
• Hoito sopii kaikille ja kaiken ikäisille.
• Kliinisesti tutkittu, turvallinen ja tehokas.

Miten Msf-kuntoutus vaikuttaa?

Msf-kuntoutus soveltuu akupunktion monien vaikutustapojen vuoksi mitä useimpien vaivojen hoitoon. Mm. erilaisten vammojen paranemisprosessia voidaan nopeuttaa huomattavasti normaaliin paranemisprosessiin nähden.

Seuraavassa tärkeimmät vaikutustavat:

1. Kivunlievitys (analgesia)
Tiettyjä pisteitä käsittelemällä voidaan nostaa kipua lieventävien endorfiinien ja enkefaliinien määrää elimistössä. Hoito sopii hyvin mm. erilaisten lihas- ja nivelkipujen, reuma- ja fibromyalgia-kipujen ja migreenin sekä päänsäryn hoitoon. Uusien lisälaitteiden, kuten esim. sini- tai punaklustereiden avulla voidaan rauhoittaa tulehdusta ja turvotusta, sekä trigger-pisteiden kautta saada lihasjännityksiä laukeamaan. Valo edistää ja nopeuttaa myös luunmurtumien paranemista. Eri väriset valot muodostuvat eri valon aallonpituudesta. Ks. lisää kohta 4.

2. Rauhoittaminen (sedaatio)
Akupunktion avulla aivojen beta- ja theta-aaltojen määrää voidaan vähentää ja tätä kautta sillä voidaan hoitaa unettomuutta, hermostuneisuutta ja jopa hysteriaa ja epilepsiaa.

3. Tasapainottaminen (homeostaasi)
Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston, sekä hormoneja tuottavien rauhasten toimintoja tasapainottamalla voidaan vaikuttaa mm.: • sydämen toimintaan ja verenkiertoon ja hoitaa mm. liian korkeaa tai liian matalaa verenpainetta ja sydämen rytmihäiriöitä • astmaan, sarkoidoosiin ja muihin keuhkosairauksiin hengitystoimintoja säätelemällä • ruoansulatukseen, mm. maksavaivoihin, ilmavaivoihin, ärtyneeseen ruoansulatuskanavaan, laktoosi-intoleranssiin, keliakiaan, paksunsuolen haavaumaan ja Chronin tautiin • umpirauhasten toimintaan, esim. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan, haiman kautta diabetekseen ja sukurauhasten kautta kuukautisvaivoihin, vaihdevuosivaivoihin ja lapsettomuuteen

4. Vastustuskyvyn parantaminen (immuniteetti)
Lisäämällä valkosolujen eli leukosyyttien määrää on akupunktiolla laaja antibioottinen vaikutus bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan eli se nostaa elimistön puolustuskykyä tartuntatauteja ja tulehduksia vastaan. Sinisellä laservalolla on todettu olevan tehokas antibakteerinen ja tulehdusta estävä vaikutus. Hoidossa käytetään sinistä valoa paikallisesti ihon ongelma-alueelle, esim. akneen, psoriasikseen, ihottumaan ja haavojen nopeampaan paranemiseen. Käytössämme olevalla siniklusterilla on voimakas pieneliöitä tuhoava vaikutus. Lisäksi se tehostaa lääkeaineiden, erityisesti antibioottien hyväksikäyttöä.

5. Psyykkisiin tekijöihin vaikuttaminen
Akupunktiolla voidaan vaikuttaa suoraan aivojen verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Sillä voidaan esim. nostaa dopamiinin määrää aivoissa ja kiihdyttää aminohappoaineenvaihduntaa. Näin ollen hoidolla voidaan vaikuttaa joihinkin psyykkisiin vaivoihin, masennukseen, muistamattomuuteen, Alzheimerin tautiin, parkinsonismiin ja lieviin kehityshäiriöihin.

6. Motorisen palautumisen edistäminen
Tietynlainen sähköärsytys hidastaa vaurioituneen hermoradan ja sen hermottamien lihasten rappeutumista, nopeuttaa hermoradan uusiutumista ja kiihdyttää esim. halvaantuneen alueen motoneuronien toimintaa. Sähkölaserakupunktiolla on saatu hyviä tuloksia erilaisten halvauksien esim. kasvohalvauksen ja hemiplegian kuntoutuksessa varsinkin akuuteissa tapauksissa.

Edellä mainittujen esimerkkitapausten lisäksi on sähkölaserakupunktiolla hoidettu menestyksekkäästi erilaisia allergioita ja vahvistettu yleiskuntoa vakavissakin sairaustiloissa kuten esim. syövässä. Msf-kuntoutuksessa käytetty sähkölaserakupunktio on täysin turvallinen syöpäsairauksien hoidossa, sillä se heikentää syöpäsoluja ja vahvistaa terveitä soluja. Se mm. vähentää sytostaattihoidon aiheuttamaa pahoinvointia.

Sähkölaserakupunktiolla voidaan hoitaa ja kuntouttaa maksan, munuaisten ja muiden sisäelimien toimintaa. Hoitamalla eri vaivojen perussyitä tähdätään pitkäaikaisiin ja pysyviin hoitotuloksiin.

Sähkölaserin vaikutuksiin kuuluu myös soluaineenvaihdunnan tehostaminen, lymfa- ja verenkierron lisääminen hoidettavalla alueella sekä hermotoiminnan rauhoittaminen. Hoidon avulla soluhengitys helpottuu ja näin saadaan aikaan turvotuksien laskua ja tulehdusten estoa.

Olemme saaneet erittäin hyviä hoitotuloksia mm. seuraaviin vaivoihin:
• aineenvaihduntaongelmat
• astma, allergiat
• diabetes
• haavainen paksusuoli
• hermosäryt, tuntopuutokset
• hormonitoiminnan häiriöt
• huimaus, pahoinvointi
• ihovaivat, akne, atooppinen ihottuma
• issias, hermotulehdukset ja -pinteet
• kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintahäiriöt
• kihti
• kylmät jalat, levottomat jalat
• lapsettomuus
• liikalihavuus
• lihassäryt, pakotukset
• limapussin tulehdukset, bursiitti
• maksavaivat, kohonneet maksa-arvot, kohonnut kolesteroli
• migreeni, päänsärky, jännityspäänsärky
• muisti, dementia, alzheimer
• näköhäiriöt ja silmävaivat
• raajojen puutuminen, tunnottomuus, kylmyys, osteoporoosi
• reuma, fibromyalgia, nivelrikko
• riippuvuusongelmat: tupakka, alkoholi
• stressi, masennus, ahdistus, paniikkihäiriöt
• suolisto-ongelmat, imeytymiset, verenvuodot
• säärihaavat
• tinnitus, kuulon heikkeneminen
• tupakasta vierotus
• turvotukset jaloissa, käsissä ja kehossa
• unettomuus ja nukahtamisvaikeudet
• vatsavaivat ja kivut vatsan alueella
• verenpaineongelmat
• virtsatieongelmat, inkontinenssi
• voimattomuus, väsymys